Обучение и дресировка

 

   За дресировката на кучето се изискват много усилия и огромно търпение, за да се достигне до желания ефект. За сметка на това удоволствието, което човек изпитва от добре обученото куче е огромно. Обучението и дресировката представляват система от правила и подходи, с помощта на които кучето изработва определени трайни навици, необходими за управляване на неговото поведение при използването му за различни дейности. Чрез целенасочено обучение човекът е научил кучето да извършва конкретни и често пъти сложни дейности. Това се дължи главно на обстоятелството, че кучето притежава високо развита нервна система . Чрез обучението в животното се изграждат необходимите условни рефлекси. Условните рефлекси представляват ответна реакция на кучето към външни и вътрешни дразнители. Условните рефлекси възникват и съществуват само при определени условия, придобиват се през индивидуалния му живот и по това се различават от безусловните рефлекси, които се предават по наследство т.е. те са вродени.

Как се изграждат условните  рефлекси? Основа за тяхното създаване са вродените, унаследени безусловни рефлекси. Ако на фона на действието на постоянен дразнител (предизвикващ безусловен рефлекс) се задейства друг безразличен за животното дразнител, които не е в състояние сам да предизвиква безусловен рефлекс, то след няколко поредни съвместни действия на двата дразнителя постепенно само с действието на безразличния за животното дразнител започва предизвикването на условен рефлекс.

За изработването на условен рефлекс е необходимо някои безразличен за животното дразнител системно и многократно да съчетава с едновременно действие на безусловния дразнител, като е добре включването на безразличния дразнител да започва малко по-рано от безусловния. Тогава безразличния става условен дразнител – сигнал за последващо действие на безусловния дразнител и започва да предизвиква условен рефлекс. При дресировката е необходимо у кучето да се изработят условни рефлекси, т.е. навици да отговарят на различни сигнали на човека по определен начин.

Заниманията може да се провеждат ежедневно, но не повече от 15минути, тъй като претоварване кучето се уморява, става вяло и непослушно. Препоръчва се упражненията да се разнообразяват и между тях да се правят продължителни паузи. В началото е по-добре обучаващият и кучето да са сами. Винаги при контакта с кучето трябва да се използват едни и същи думи. Постоянно повтарящите се думи се наричат звукови сигнали – команди, които трябва да са кратки и звучни и да се произнасят с определена интонация на гласа. Колкото по-отчетливо и внушително се произнасят се произнасят те, толкова по-бързо определена команда се усвоява от животното.




{START_COUNTER}