Методите за обучение

 

Поощрителен метод. Обучението се изгражда изключително въз основа да хранително-вкусово възбуждане (т.е. лакомства, давани на кучето), без физическа принуда. В резултат лесно се установява контакт между дресьора (или собственика) и кучето и бързо се изгражда условен рефлекс. Този метод е основата на обучението при домашни условия.

Механичен метод. За въздействие се използват дразнители, причиняващи болезнени усещания (рязко дърпане на повода или удар). При този метод може да се получат резултати на безотказно изпълнение на всички команди, но само при кучета със силен (уравновесен, възбудим или инертен) тип нервна система. Недостатък на този метод е, че кучето изпълнява покорно заповедите на своя господар.Често използван в цирковата дресура.

Контрастен метод. Обучението се основава на въздействието на  поощрителните и механичните дразнители. Първо се използва механичния дразнител за принуждение и след като кучето изпълни желаното действие, то се поощрява с лакомство, погалване или похвала. Методът е особено подходящ при обучение в домашна обстановка.

Подражателен метод. Използва се способността на младите кучета да подражават на възрастните обучени кучета. Този метод се прилага при дресировка на ловни и служебни кучета.




{START_COUNTER}