Грижи за козината

Природата се е погрижила – въпреки че има дълго космено покритие, кучето не издава никаква собствена миризма, дори тогава, когато е мокро. Неговата козина няма никакви неприятни недостатъци и не е необходимо всекидневно да се разчесва – това по – скоро й вреди! Само по време на линеенето трябва да се отстраняват умрелите косми (триминг), особено от “потурките”. В този период трябва тредовно да се разчесва косменото покритие с груб гребен, за да се отстрани излишния подкосъм. Тъй като грьонендалът обича да плува, не е наложително допълнително да го къпете, ако влиза във водоеми. Никога не трябва да използвате шампоан!
Благодарение на гъстата козина, която “отблъсква” водата, мръсотията не може да проникне в нея, така че и след дълга разходка през влажното есенно или зимно време, в повечето случаи за почистването е достатъчно внимателно избърсване със суха хавлиена кърпа.
Грьонендалът не е склонен към заболявания на ушите и при достатъчно осигурено движение не се нуждае от грижи за дължината на ноктите – те сами се изтриват от движението по настилката.
Накратко казано, това белгийско овчарско куче е наистина здраво животно! Неговата относително лека конструкция на тялото, издръжлива на всички капризи на времето космена покривка, лесната грижа за чувствителния характер – всички тези качества правят от него идеалното семейно куче! Грьонендалът е масивен и як – тъй като никога не е бил “модно” куче, неговата селекция винаги е била в ръцете на истински любители и по тази причина никога не е бил прекалено “облагородяван”. Продължителността на живота му е голяма – кучета на 15 – 16 години не са никаква рядкост.




{START_COUNTER}