Глава

Глава
Линията на умеренно удължена глава е добре и отчетливо очертана. Черепът и муцуната са почти еднакво дълги, като муцуната все пак е леко по-дълга, което придава завършеност на цялото.

Нос (носна гъба): черен, ноздрите са широко отворени.

Муцуна: със средна дължина, като се изостря постепенно към носа. В профил линията на муцуната е права, паралелна на линията на черепа. Линията на устата е добре очертана.

Устни: тънки, пигментирани, добре стиснати като не се вижда червеното на лигавиците.

Бузи: добре очертани, плоски, но с развити мускули.

Зъби: здрави и бели зъби, здраво забити в добре развити челюсти. "Ножицовидна" захапка, което означава, че при затворена уста резците от горната челюст трябва да затварят резците на долната челюст така, че да се вижда, че са по-дълги и че се докосват. Позицията, при която горните резци са върху долните е приемлива. Това са тъй наречените "клещи", предпочитани от пастирите на агнета и други животни.

Стоп: умерен.

Вежди: да не са изпъкнали, добре очертана под очите муцуна.

Череп: средно широк, пропорционален по отношение на дължината на главата, челото по-скоро плоско отколкото закръглено, с не ярко изразено вдълбване по средата; в профил линията на черепа да е паралелна на линията на муцуната.

Очи: средно големи, нито изпъкнали нито вдлъбнати, с форма напомняща бадем, кафеникави, за предпочитане тъмни; с черни крайчета на клепачите. Поглед: прав, жив, умен и въпросителен.

Уши: ясно изразени триъгълни, твърди и изправени (прави), високо разположени, пропорционално дълги, заоблена в основата ушна раковина.

Врат: добре изразен, леко удължен, мускулест, без изпъкналости под гръдния кош, разширяващ се постепенно към раменете. Тилната част е леко извита.





{START_COUNTER}